Min syn på ”Sommarpratare”

Hej igen!

Sen början av April har jag börjat lyssna på sommarprat.  Jag vet inte riktigt varför men jag anser att de både ger en glad och positiv ”vibe”, men att det ger en professionell syn till personen som pratar. Just nu lyssnar jag bara på gamla sommarprat, men jag ser definitivt fram emot denna sommar då nya personer får chansen att berätta sin historia. Trots det att jag inte vet vilka som pratar kan jag garantera ett par riktigt bra prat.

 

Jag vill gärna rekommendera ett par sommarpratare till er, som verkligen rört mig och ändrat min syn.

  1. Marko Lethosalo, även känd som ”Markoolio”. I Markos sommarprat framför han sin uppväxt och dess påverkan på hans framtid. Jag måste ändå säga att jag föll för detta sommarprat då han verkligen har inlevelse i sitt tall och visar en annan sida än sin skämtliga sida som ”Markoolio”. Jag tycker också att han rör viktiga områden som droger, alkohol, skola, familj och vänner. Hans sommarprat är en riktig höjdare och jag rekommenderar det definitivt.
  2. Stefan, pappa till Ebba. Stefan Åkerlund berättar om hans dotter Ebba, som förkrossat nog dog i Terrorattentatet på Drottninggatan. Varnar för känsliga lyssnare då detta sommarprat helt och hållet spelar på känslor, allt ifrån kärlek till sorg. Det fina är att Stefan, istället för att hata på terroristen, fokuserar allt på Ebba och låter kärleken övervinna hatet. Stefan berättat om sin dotter som hans idol eller inspiration, vilket visar den fina kärleken från en pappa. Som sagt, väldigt sorgligt sommarprat, men väldigt fint och väl gjort!
  3. David Batra. Här har vi ett speciellt sommarprat då han sätter en annan person i centrum. David Batra talar om en pojke i hans klass när han var mindre som blev mobbad. Det viktiga budskapet i denna text är att inte mobba för det kommer konsekvenser, för den utsatte och den som utsätter. Detta sommarprat riktas till vuxna men också barn. Jag tror att det blir alltmer viktigare att informera barn och varna för mobbning, då det sker oftare än man tror och ofta utan att någon märker det som vågar säga nej. Ett starkt budskap i detta sommarprat.
  4. Ison Glasgow,  med i Ison & Fille. Ison berättar om  sin barndom med sin ensamstående mamma och hans flytt till Sverige och dess påverkan på hans liv och samhällsvision. Det fina här är hur Ison målar upp sin mor, en kämpande mamma som visar ljus i mörkret. Isons bakgrund har påverkat han och ibland sov han på en parkbänk, men han visar att oavsett förutsättningar finns alltid hopp och framgång.
  5. Mouna Esmaeilzadeh. Wow måste jag säga. Vilken modig kvinna, vilken framgång och vilken inspiration. Mouna föddes i kriget i Irak, jobbar idag som Doktor och Nevrokemist. Mouna framför hopp, för framtiden, men vidgar också ens syn väldigt mycket. Hon får en att förstå hur folk tänker, vad det leder till och hur ljus framtiden kan vara. Väldigt inspirerande men även intelligent sommarprat.

Här har ni några sommarprat jag gillar, om jag lyssnar på en till höjdare inom kort lär jag lägga ett till inlägg om det, annars senare i sommaren då nya sommarpratare får chansen att framföra sin ”story”.

 

Ha det bra//Matilda

Lämna ett svar